Zeleni Karavan 2019 - okrugli sto “Zelena gradnja kao šansa za dekarbonizaciju sektora građevine”

U četvrtak 10.10.2019. godine u Paraćinu održan je okrugli sto “Zelena gradnja kao šansa za dekarbonizaciju sektora građevine” kao deo aktivnosti ‘’Zeleni karavan 2019’’ koja je sprovedena u okviru NAGE projekta (Projekat je finasniran od strane Evropske unije). 

Organizovanje ovog događaja je finansijski podržano i od strane Ministarstva zaštite životne sredine kroz projekat “Karavan zelene ekonomije” koji  sprovodi Mreže za ruralni razvoj Srbije i  Kompanije CRH  kroz projekat “ Biobeton u funkciji dekarbonizacije građevine” koji realizuje organizacija UNEKOOP iz Paraćina.

Panelisti na okruglom stolu  bili su predstavnici Fakulteta za primenjenu ekologiju “FUTURA”, Poslovnog udruženja cementne industrije Srbije, UG “Novi put” i UNEKOOP-a.

Tokom okruglog stola prisutnim predstavnicima civilnog sektora, privrede, jedinica loklane samouprave i studentima fakulteta “FUTURA” predstavljen je strateški okvir i primeri dobre prakse u oblasti dekarbonizacije sektora građevine na globalnom i lokalnom nivou:

-    Direktive EU i strategije u oblasti smanjenja emisija CO2 u procesu izgradnje i eksploatacije građevinskih objekata;
-    Smanjenje karbonskog otiska cementa kroz smanjenje udela klinkera u portland cementu;
-    Supstitucija fosilnih goriva drugim vrstama energenta i doprinos smanjenju emisije CO2;
-    Povećanje energetske efikasnosti i korišćenje alternativnih goriva;
-    Inovativni pristup u korišćenja biobetona na bazi miskantusa i industrijske konoplje u cilju ublažavanja negativnog uticaja  na životnu sredinu i klimu;
-    Šanse za razvoj zelene ekonomije i  stvaranju zelenih radnih mesta;
-    Energetska efikasnost u zgradarstvu;
-    podrška države za ulaganja u zgrade koje se snabdevaju obnovljivom energijom, kao i za podsticanju pripreme otpada kao energenta.

Pored predavanja i panel sesija, prisutni su imali priliku da aktivno učestvuju u diskusiji i predavačima  postavljaju pitanja o prezentovanim temama.

 

Zeleni Karavan 2019 - okrugli sto
Zeleni Karavan 2019 - okrugli sto
Zeleni Karavan 2019 - okrugli sto
Zeleni Karavan 2019 - okrugli sto
Zeleni Karavan 2019 - okrugli sto