Zeleni Karavan 2019 - okrugli sto “Zelena gradnja kao šansa za dekarbonizaciju sektora građevine”

U četvrtak 10.10.2019. godine u Paraćinu održan je okrugli sto “Zelena gradnja kao šansa za dekarbonizaciju sektora građevine” kao deo aktivnosti ‘’Zeleni karavan 2019’’ koja je sprovedena u okviru NAGE projekta (Projekat je finasniran od strane Evropske unije). 

Organizovanje ovog događaja je finansijski podržano i od strane Ministarstva zaštite životne sredine kroz projekat “Karavan zelene ekonomije” koji  sprovodi Mreže za ruralni razvoj Srbije i  Kompanije CRH  kroz projekat “ Biobeton u funkciji dekarbonizacije građevine” koji realizuje organizacija UNEKOOP iz Paraćina.

Zašto je umrežavanje važno pitanje u ruralnom razvoju?

Ruralni razvoj se veoma često u javnosti, pa čak i stručnim krugovima posmatra na takav način da se svodi samo na poljoprivredu i/ili ekonomske aktivnosti, ili samo na infrastrukturu. U stvarnosti ruralni razvoj obuhvata svaki segment života ruralnih zajednica uključujući i svakodnevne servise koji su potrebni seoskom stanovništvu (obrazovanje, zdravstvo, socijalna zaštita...), ekonomske aktivnosti kojima se lokalni stanovnici bave, kao i onaj deo aktivnosti koji doprinosi dodatno kvalitetu života (sport, kultura, društevni život, infrastruktura...).

Trening „Zagovaranje, lobiranje, umrežavanje i osnaživanje interesnih grupa“

U periodu od 8. do 10. aprila 2019 godine u hotelu ‘’Šumarice’’ u Kragujevcu, održan je trening na temu “Zagovaranje, lobiranje, umrežavanje i osnaživanje interesnih grupa’’.

Trening je sprovoden u okviru projekta Networking and Advocacy for Green Economy (NAGE) koji finansira EU, a u kome je Mreža za ruralni razvoj Srbije jedan od partnera.

Treningu je prisustvovalo 25 predstavnika OCD iz Srbije, a obuku je sprovela trenerica Aleksandra Velimanović iz UG Nimbus iz Loznice koja je prošla obuku na ovu temu u Skoplju na treningu trenera.

Sproveden trening za trenere „Uloga LAG-ova u zapošljavanju marginalizovanih grupa“

Trening za trenere "Uloga LAG-ova u zapošljavanju marginalizovanih grupa" sprovedena je 26. i 27. marta 2019. godine u Draču (Albanija). Ova aktivnost je deo projekta „Inovativna podrška zapošljavanju ruralnih marginalizovanih grupa - SineRgi“, koji finansira Višegradski međunarodni fond. Njegovu implementaciju sprovodi konzorcijum nevladinih ruralnih mreža i organizacija iz zemalja Zapadnog Balkana i Višegrad zemalja.

Skupština Mreže za ruralni razvoj Srbije

Dana 22. i 23. februara 2019 godine u Vrnjačkoj Banji održana je Skupština Mreže za ruralni razvoj Srbije. 

Skupština je održana u okviru projekta "ALTER - Aktivne lokalne teritorije za ekonomski razvoj ruralnih područja" koji finansira Evropska unija, u okviru aktivnosti "Uspostavljanje novih mreža ruralnog razvoja i podrška postojećim mrežama". Projekat na nacionalnom nivou sprovodi Mreža za ruralni razvoj Srbije.

Na skupštini je prisustvovalo ukupno 16 učesnika (12 članica Mreže za ruralni razvoj Srbije sa pravom glasa).

Trening "Kratki lanci snabdevanja kao mogućnost zapošljavanja"

U hotelu „Aveny“ u Čačku je od 4. do 6.12.2018. održan trening pod nazivom „Kratki lanci snabdevanja kao mogućnost zapošljavanja".  Ova aktivnost je deo projekta „Inovativna podrška zapošljavanju ruralnih marginalizovanih grupa - SineRgi" koji je podržan od strane Međunarodnog Višegradskog fonda.

Trodnevni trening  organizovan je u nekoliko sesija u okviru kojih su obrađena najznačajnija pitanja: 

Multinacionalni tematski sastanak u okviru programa ALTER

Multinacionalni tematski sastanak između OCD mreža u zemljama Zapadnog Balkana i zemljama unutar EU deo je projekta kako bi se osigurao intenzivan dijalog sa institucijama EU i mrežama OCD-a sa relevantnim iskustvom unutar EU. 

Tematski sastanak je organizovan u Peći od 30. oktobra do 1. novembra 2018. godine. Događaj je okupio 60 predstavnika OCD mreža iz PREPARE mreže, ALTER partnerskih zemalja i lokalnih OCD iz regiona. 

Unapređenje položaja žena u ruralnim sredinama

Dana 21.09.2017 godine u Svrljigu održan je sastanak na temu “Unapređenje položaja žena u ruralnim sredinama”. Na sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja žena iz okoline Niša I Svrljiga, predstavnici udruženja žena iz Vršca I Velikog Gradišta, predstavnici lokalnih institucija, kao i meštani iz lokalnih sredina koji su zainteresovani za gore navedenu temu.