Projekat Akademija “Od polja do stola” za zeleni Zapadni Balkan – Naša zajednička evropska budućnost

Projekat „Akademija “Od polja do stola” za Zeleni Zapadni Balkan – Naša zajednička evropska budućnost“ se realizuje u regionu Zapadnog Balkana i to: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo*,  Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Srbiju i Hrvatsku. Projekat zajednički implementiraju  šest nacionalnih mreža za ruralni razvoj (NRDN) iz Zapadnog Balkana (ZB-6) i Hrvatske.

Počeo projekat “Akademija od polja do stola za zeleni Zapadni Balkan – naša zajednička evropska budućnost”

Mreža za ruralni razvoj Srbije, u saradnji sa još 6 mreža za ruralni razvoj Balkana je počela implementaciju projekta “Akademija od polja do stola za zeleni Zapadni Balkan – naša zajednička evropska budućnost” koji finansira Evropska Unija.

Projekat ima sledeće ciljeve: 

•    Ojačati kapacitete OCD u održivom sistemu ishrane i sredstava za život kroz regionalnu “Od polja do stola akademiju”.

Održan je 3. Balkanski ruralni parlament 

Od 12. do 15. juna 2023. godine održan je 3. Balkanski ruralni parlament u Mostaru, Bosna i Hercegovina. U organizaciji Balkanske mreže za ruralni razvoj, uz podršku GIZ-a (Nemačkog društva za međunarodnu saradnju), samit je okupio oko 90 predstavnika civilnog društva, ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, lokalni proizvođači hrane, nacionalnih vladinih organizacija i institucije EU.

Mreža za ruralni razvoj Srbije kao članica PREPARE mreže koja učestvuje u evropskom projektu GRANULAR

Tri glavne poteškoće sa kojima se susreću naučnici i kreatori politike da shvate raznolikost situacija su nedostatak konsenzusa u konceptualizaciji i definisanju „ruralnog“, nedostatak relevantnih podataka o odgovarajućoj granulometriji i nedostatak praktičnih alata koji bi pomogli u usklađivanju teritorijalnog dijagnoza sa politikama zasnovanim na lokalu.

Učesnici 5. Evropskog ruralnog parlamenta usvojili su Manifest

Oko 350 partnera Evropskog ruralnog parlamenenta i prijatelja okupilo se u Kielcu (Poljska) 12-15.9.2022 na 5. Evropskom ruralnom parlamentu, kako bi izrazili svoje stavove i glasove o ruralnoj budućnosti. Učesnici su se dobro družili i razgovarali sa ljudima širom Evrope.

Na ERP-u su učestvovala i tri predstavnika Mreže za ruralni razvoj Srbije i imali priliku da podele informacije o Agromix projektu i projektnim aktivnostima.