Ruralna područja - trenutni trendovi i socijalne promene

Trenutni trendovi i socijalne promene koje se dešavaju u Poljskoj u periodu od pristupanja Evropskoj uniji govore o napredku ruralnih područjima i pozitivnim promenama.

Poljska ekonomija se brzo razvijala tokom perioda promena nakon 1989. godine. Međutim, mnogi regioni nisu imali koristi od ove promjene; posebno su seoska područja pretrpjela stagnaciju i pad. Pristupanje EU 2004. godine rezultiralo je značajnim promjenama u poljoprivredi. Poljski poljoprivrednici imali su koristi od primjene inovacija i tehnologije, kao i od pristupa tržištima EU za izvoz svojih proizvoda. Od tad je Poljska neto izvoznik hrane sa viškom koji neprestano raste.

Više informacija možete naći u dokumentu Ruralna područja - trenutni trendovi i socijalne promene.

Dokument je proizveden kao deo projekta podržanog u okviru „Javne diplomatije 2020 Nova dimenzija“, koji je sufinansirano od Ministarstva spoljnih poslova Republike Poljske.

Sadržaj izražava samo stavove autora i ne može se izjednačiti sa zvaničnim stavom Ministarstva spoljnih poslova Republike Poljske. Projekat sprovodi Fondacija za razvojnu politiku u saradnji sa Mrežom za ruralni razvoj Srbije.

Ruralna područja - trenutni trendovi i socijalne promene