Zeleni Karavan 2019 - Razvoj zelene ekonomije u zaštićenim područjima

U ponedeljak 30.9.2019 godine održan je “Karavan zelene ekonomije”  kao deo aktivnosti ‘’Zeleni karavan 2019’’ u okviru NAGE projekta (podržan od EU). Organizovanje ovog događaja je finansijski podržano i od strane Ministarstva zaštite životne sredine kroz projekat “Karavan zelene ekonomije” koji zajednički sprovode Mreže za ruralni razvoj Srbije i organizacija UNECOOP iz Paraćina.

Učesnici karavana (predstavnici OCD i biznis sektora) su posetili dva zaštićena područja u regionu Srema: Specijalni rezervat prirode “Obedska bara” i zaštićeno područja “Bojčinska šuma''.

Niš - Okrugli sto na temu “Implementacija LEADER pristupa na lokalnom nivou

Dana 7.8.2019 godine u Nišu održan je okrugli sto na temu “Implementacija LEADER pristupa na lokalnom nivou”. 

Okrugli sto su zajednički organizovali Mreža za ruralni razvoj Srbije i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i finansijski je podržan od projekta “Aktivne lokalne teritorije za ekonomski razvoj ruralnih područja - ALTER’’ koji finansira EU (u okviru aktivnosti “Nacionalna platforma za diskusiju politike ruralnog razvoja”).

Novi Sad - Okrugli sto na temu “Implementacija LEADER pristupa na lokalnom nivou

Dana 26.7.2019 godine u Novom Sadu održan je okrugli sto na temu “Implementacija LEADER pristupa na lokalnom nivou”. 

Okrugli sto su zajednički organizovali Mreža za ruralni razvoj Srbije i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i finansijski je podržan od projekta “Aktivne lokalne teritorije za ekonomski razvoj ruralnih područja - ALTER’’ koji finansira EU (u okviru aktivnosti “Nacionalna platforma za diskusiju politike ruralnog razvoja”).

Satelitski snimci pokazali gde su na Zemlji najveća zagađenja

Pomoću slika dobijenih iz satelita Sentinel 5P, "Descartes Labs" je izradio fascinantni prikaz Zemlje na kojem svetleće tačke na globusu ocrtavaju kartu ljudskog naseljavanja i industrije.

Srebrne mrlje i niti predstavljaju emisiju azot dioksida, gasa proizvedenog sagorevanjem koji doprinosi kiselim kišama i stvaranju izmaglica. Azot dioksid štetan je i za čoveka, jer može izazvati edem pluća, pa čak i smrt gušenjem.

Iako postoje prirodni izvori azot dioksida, najviše ga svojim delovanjem stvaraju ljudi, tvrdi Agencija za zaštitu okoline američke vlade.

Skupština Mreže za ruralni razvoj Srbije

Dana 22. i 23. februara 2019 godine u Vrnjačkoj Banji održana je Skupština Mreže za ruralni razvoj Srbije. 

Skupština je održana u okviru projekta "ALTER - Aktivne lokalne teritorije za ekonomski razvoj ruralnih područja" koji finansira Evropska unija, u okviru aktivnosti "Uspostavljanje novih mreža ruralnog razvoja i podrška postojećim mrežama". Projekat na nacionalnom nivou sprovodi Mreža za ruralni razvoj Srbije.

Na skupštini je prisustvovalo ukupno 16 učesnika (12 članica Mreže za ruralni razvoj Srbije sa pravom glasa).

Ribarstvo u Srbiji - potencijal koji nije iskorišćen

"Neophodno je urediti tržište ribe, bolje organizovati proizvođače i unaprediti marketing", smatra Mirjana Miščević.

Ribarstvo je veliki potencijal Srbije, međutim, nije dovoljno iskorišćen. Kako to može da se promeni, pitanje je koje je otvorilo Poglavlje 13 u procesu evropskih integracija. Naime, neophodno je uskladiti zakonodavstvo sa standardima Evropske unije u ovoj oblasti. U praksi to znači lakše prilagođavanje jedinstvenom tržištu EU i stvaranje uslova za korišćenje fondova u ovoj oblasti.

Održan Forum za ruralni razvoj zemalja Jugoistočne Evrope

Na Jahorini je od 16. do 18.10.2018. godine održan Forum za ruralni razvoj zemalja Jugoistočne Evrope.

Prvog dana foruma predstavljeno je iskustvo u podršci ruralnoj ekonomiji Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj Jugoistočne Evrope, kao i iskustvo kompanije Tehnopolis Nikšić iz Crne Gore u podršci razvoju ruralne ekonomije. Tema jedne od uvodnih prezentacija bila je i zelena ekonomija kao prilika za diversifikaciju ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima. 

Prirodna ograničenja iznedrila model čuvanja stanovnika u ruralnim prostorima Austrije

Austrijanci su razvili zanimljiv sistem kompenzacije za različite vrste prirodnih ograničenja, koji se već niz godina isplaćuje kroz drugi stub EU subvencija. Ovdašnji poljoprivrednik je sve više domaćin gostima, onaj koji održava ruralni prostor, čuvar tradicije i nacionalnog identiteta, a sve manje proizvođač hrane. Ima subvencije, ali i konkretnu podršku šire zajednice.

Unutar mandata koji traje celu drugu polovinu ove 2018. godine, Austrija predsedava Većem EU.  Od njenog pristupanja EU-u 1995., ovo je treći put da je ova zemlja na čelu Veća EU-a, nakon 1998. i 2006.

Finansiranje poljoprivrede neuređeno i neracionalno

Značajan deo prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta ne troši se na mere njegovog uređenja i korišćenja, dok polovina opština i gradova ne podstiče poljoprivredu - pokazuje istraživanje Ekološkog c Od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, budžeti Republike, Pokrajine i svih 145 opština i gradova, u periodu 2015-2017 zbirno su prihodovali godišnje između 5,4 i 7,9 milijardi dinara. Da li se ovaj novac trošio namenski i kako se sprovodio Zakon o podsticajima u poljoprivredi, bila je tema istraživanja EC "Stanište" iz Vršca.