EU izdvaja 154 miliona evra za borbu protiv bolesti životinja i biljnih štetočina

Afrička kuga svinja i bolest Xylella fastidiosa svakodnevni su primeri rada Evropske unije na prevenciji i suzbijanju bolesti i štetočina, poručio je evropski komesar za zdravstvo i bezbednost hrane EU.

Evropska komisija je odlučila da u 2019. godini izdvoji oko 154 miliona evra za borbu protiv bolesti životinja, kao i zaraznih bolesti koje sa životinja mogu da se prenesu na ljude (zoonoze), te za podršku proučavanjima biljnih štetočina.

"Borba protiv afričke kuge svinja i bolesti Xylella fastidiosa (bolest brzog sušenja masline) svakodnevni su primeri rada Evropske unije na prevenciji i suzbijanju bolesti i štetočina koji predstavljaju konkretne pretnje prihodima naših građana i ključnih ekonomskih sektora. Opredeljeni iznos pokazuje koliko smo ozbiljni u vezi s tim važnim pitanjima. Novac će koristiti nadležna tela država članica, a on će im pomoći da brže reaguju na izbijanje bolesti koje bi mogle da imaju ozbiljan uticaj na zdravlje životinja i ljudi, privredu i trgovinu", rekao je Vitenis Andriukaitis, evropski komesar za zdravstvo i bezbednost hrane.

Od navedenog iznosa, za oblast zaštite životinja dodeljen je 141 milion evra za podršku sprovođenju 142 odobrena programa za iskorenjavanje, kontrolu i nadzor bolesti, naročito afričke svinjske kuge (koja predstavlja veliku pretnju evropskoj ekonomiji) ili bolesti životinja koje se prenose na ljude kao što su tuberkuloza goveda, besnilo i salmoneloza kod živine.


Naredba o merama sprečavanja širenja afričke kuge svinja

U oblasti zaštite bilja, Evropska unija je izdvojila više od 13 miliona evra za istraživanje 62 biljne štetočine u 24 države članice u 2019. godini (to predstavlja 817 pojedinačnih istraživanja biljnih štetočina), s najvećim delom sredstava namenjenih borbi protiv Xylella fastidiosa, jedne od najopasnijih biljnih štetočina na svetu.

Foto: Freeimages/Samuel Alves Rosa
Izvor: Agroklub

EU izdvaja 154 miliona evra za borbu protiv bolesti životinja i biljnih štetočina