Inovacije u poljoprivredi i osnaživanje žena u poljoprivredno-prehrambenoj industriji

Aleksandra Niżyńska pruža primere aktivnosti koje vodi ili podržava EIT Food, vodeća evropska inicijativa za inovacije u hrani. To su, između ostalog: HUB Hackathon: Future Food, koji je okupio više od 100 učesnika hackathon-a, mentora i govornika iz celog Baltika i Skandinavije, dok je pobednički tim dobio karte za industrijski događaj u Holandiji, a jedan od pobedničkih timova učestvovao je u nagradi EIT za inovaciju u hrani.
Još jedan primer koji pruža stručnjak je projekat EWA: Osnaživanje žena u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, čiji je cilj osnaživanje žena iz ruralnih područja da razvijaju sopstveni posao, jačanje preduzetničkih veština među ženskom populacijom u zemljama RIS-a, traženje inovativnih ideja  i postajanje ulaznom tačkom za ostale EIT Prehrambene programe za startap-ove, obuku, mentorstvo, poslovno podučavanje i mogućnosti umrežavanja za žene preduzetnice u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Cilj programa je da motiviše preduzetnice u ranoj fazi da iskoriste svoju moć, razumeju svoju urođenu sposobnost da uspeju i prevaziđu sve prepreke, opreme ih odgovarajućim znanjem, samopouzdanjem i umreže ih za uspešno pokretanje i razvoj održivog poslovanja.

Autor takođe predstavlja inicijativnu RIS stipendiju, posvećenu studentima na master programu, diplomcima i mladim preduzetnicima. Oni će otkriti svoj talenat u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, tokom sticanja praktičnih iskustava i jačanja svojih veština vezanih za posao, uključujući analitičko razmišljanje i kreativno rešavanje problema, kada će pripravnici RIS stipendije biti angažovani u aktivnostima učenja kroz rad (interni projekti i zadaci EIT Food Partners) koje sprovodi svaka kompanija domaćin.

Govornik takođe predstavlja analizu kojom se predviđa uticaj COVID-a 19 na hranu (Food Forseight COVID 19) i faze projekta: dijagnostikovanje i sagledavanje perspektive, Mapiranje uticaja COVID-19, pravljenje scenarija, isticanje posledica, upletenost politike i investicija u vezi sa uticajem na poljoprivredno-prehrambeni sektor u 12 zemalja RIS-a iz centralne i istočne Evrope. Dalje, govornik je ukratko predstavio ključne mogućnosti za održivi oporavak poljoprivrednika i dobavljača ulaznih sredstava koji potiču iz izveštaja.

Material was produced as a part of the project supported under “Public Diplomacy 2020 New Dimension”, being co-financed by the Ministry of Foreign Affairs of Republic of Poland. The content expresses only the views of the authors and cannot be equated with the official position of the Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland. Project is implemented by the Development Policy Foundation.

link za potkast https://www.youtube.com/watch?v=rW9SYB_QLVg&feature=youtu.be

osnaživanje žena u poljoprivredno-prehrambenoj industriji