Pšenica iz Srbije do kraja godine u Egiptu i Kini?

Razgovori su, nakon tri godine, u završnoj fazi kada su u pitanju Egipat i Kina, dok su pregovori zapoceti sa Indonezijom. 

Indonezija, Kina i Egipat su najveci kupci pšenice u svetu, ali do sada nisu dozvoljavali uvoz našeg žita zbog neuskladenih fitosanitarnih procedura. Medutim, do kraja godine to bi moglo da se promeni. Kako je rekao predsednik udruženja Žita Srbije Vukosav Sakovic, razgovori su, nakon tri godine, u završnoj fazi kada su u pitanju Egipat i Kina, dok su pregovori zapoceti sa Indonezijom:
"U stalnim kontaktima smo sa Ministarstvom poljoprivrede, imamo obecanja da sve ide ubrzanim tokom, i da ce Ministarstvo uciniti sve da tokom ove godine dobijemo saglasnosti za izvoz na ta velika medunarodna tržišta".

Srbija ima kvalitet, Daleki istok komplikovanu proceduru

Dodaje da Srbija trenutno nema pristup ovim tržištima, ne zbog kvaliteta, vec iz razloga šti su zemlje Dalekog istoka ucinile mnogo na zaštiti svojih potrošaca i "zakomplikovali" proceduru ulaska pšenice na njihovo tržište, prenosi RTV.

Sakovic tvrdi da je potrebno sniziti brojne naknade koje placaju proizvodaci i izvoznici u našoj zemlji, kako bi naše žito bilo konkurentnije na svetskom tržištu. Kako kaže, nema svrhe proizvoditi, ako nemamo kome da prodamo, podsecajuci da se u Srbiji svake godine proizvede oko milion tona žita.

"Kako bi se unapredila trgovina i izvoz pšenice, neophodno je sniziti i naknade za prevoz žita recnim putem, odnosno, upotrebu obale. Cena koju bi recni prevoznici trebalo da placaju državi trebalo bi da bude jedan dinar po toni žitarica, umesto sadašnjih osam dinara", smatra Sakovic.

Izvor: Poljoprivredni portal Agroklub.rs
Foto:  Michael Illuchine

Pšenica