Međunarodni stručni skup „Održivi razvoj 2030” Zlatibor 2017

Na Zlatiboru je od 23. do 25.10.2017. godine održan Međunarodni stručni skup pod nazivom „Održivi razvoj 2030“. Trodnevnom skupu prisustvovalo je 46 učesnika. Pozivu domaćina se osim gostiju iz zemlje odazvali i gosti iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Rumunije, Albanije i Bugarske.

Stručni skup se sastojao iz konferencijskog, radioničarskog i terenskog dela. U konferencijskom delu, eminentni predavači govorili su o različitim temama u okviru održivog razvoja: zelenoj ekonomiji, inovacijama od recikliranih materijala, organskoj proizvodnji, socijalnom preduzetništvu, zaštiti životne sredine, kao i o diversifikaciji poljoprivrede.

Radioničarski deo podrazumevao je podelu učesnika u tri radne grupe koje su se bavile različitim temama:

Radna grupa 1. Aktivna ekonomija – ekonomija životne sredine, integrativna ekonomija i zelena ekonomija.

Radna grupa 2. Prelepa zajednica – socijalno preduzetništvo i udruživanje.

Radna grupa 3. Čista zemlja – organska proizvodnja i zaštita životne sredine.

Terenski deo Međunarodnog stručnog skupa podrazumevao je podelu učesnika u grupe i upoznavanje sa firmama i pojedincima koji svojim radom doprinose održivom razvoju:

Grupa 1 je na terenu upoznata sa organskom proizvodnjom maline u Arilju, proizvodnjom sadnog materijala u Ivanjici i održivim turizmom i njegovim doprinosom zajednici - Terzića avlija

Grupa 2 je imala priliku da poseti proizvodnju peleta preduzeća „Gorštak“, da se upozna sa primerom održive poljoprivrede na Zlatiboru i etno nasleđem kao bazom održivog razvoja - poseta Etno selu Sirogojno.

Realizacija međunarodnog skupa obuhvaćena je Institucionalnim grantom koji se finansira sredstvima CSOnnect  programa koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Izvor: IDA

Mlekara
Proizvodnja peleta
Stručni skup Zlatibor