Održan je 3. Balkanski ruralni parlament 

Od 12. do 15. juna 2023. godine održan je 3. Balkanski ruralni parlament u Mostaru, Bosna i Hercegovina. U organizaciji Balkanske mreže za ruralni razvoj, uz podršku GIZ-a (Nemačkog društva za međunarodnu saradnju), samit je okupio oko 90 predstavnika civilnog društva, ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, lokalni proizvođači hrane, nacionalnih vladinih organizacija i institucije EU.

Nacionalni forum “Mapa puta ka zelenoj ekonomiji na Zapadnom Balkanu”

U ponedeljak 4 oktobra 2021 godine u Kraljevu je održan Nacionalni forum “Mapa puta ka zelenoj ekonomiji na Zapadnom Balkanu”.

Nacionalni forum je organizovan u okviru projekta “Networking and Advocacy for Green Economy’’ (NAGE) koji finansira EU, a u kome je Mreža za ruralni razvoj Srbije jedan od partnera.
Na forumu je prisustvovalo oko 40 učesnika (većina je bila fizički prisutna a određen broj učesnika je prisustvovao preko zoom platforme). 

Niš - Okrugli sto na temu “Implementacija LEADER pristupa na lokalnom nivou

Dana 7.8.2019 godine u Nišu održan je okrugli sto na temu “Implementacija LEADER pristupa na lokalnom nivou”. 

Okrugli sto su zajednički organizovali Mreža za ruralni razvoj Srbije i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i finansijski je podržan od projekta “Aktivne lokalne teritorije za ekonomski razvoj ruralnih područja - ALTER’’ koji finansira EU (u okviru aktivnosti “Nacionalna platforma za diskusiju politike ruralnog razvoja”).

Novi Sad - Okrugli sto na temu “Implementacija LEADER pristupa na lokalnom nivou

Dana 26.7.2019 godine u Novom Sadu održan je okrugli sto na temu “Implementacija LEADER pristupa na lokalnom nivou”. 

Okrugli sto su zajednički organizovali Mreža za ruralni razvoj Srbije i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i finansijski je podržan od projekta “Aktivne lokalne teritorije za ekonomski razvoj ruralnih područja - ALTER’’ koji finansira EU (u okviru aktivnosti “Nacionalna platforma za diskusiju politike ruralnog razvoja”).

Miskantus, građevinski materijal budućnosti sa – njive

Objekti zidani od blokova na bazi miskantusa zadovoljavaju potrebe u vezi sa sprečavanjem gubitka energije, pa nisu potrebni dodatni izolacioni materijali, čija proizvodnja emituje značajne količine gasova sa efektom staklene bašte.

Naš sagovornik Vladimir Janković i njegovi saradnici iz udruženja UNEKOOP, kroz praktičan primer, dobili su rezultate gajenja miskantusa i utvrdili koje su to njegove potrebe. Kako navode, komercijalna eksploatacija počinje nakon treće godine, a prinosi nakon pete i kreću su oko 15 t/ha.

Održana konferencija za medije "Promocija i podrška konceptu LEADER"

Na Zlatiboru je od 05.12.2017. do 06.12.2017. godine održana konferencija za medije pod nazivom „Promocija i podrška konceptu LEADER, Lokalni razvoj vođen od zajednice - CLLD, održivom ruralnom razvoju i uloge udruženja“.

Predstavnicima medija je predstavljen ALTER projekat, održana je prezentacija IPARD II programa i ruralnog razvoja. Pored toga predstavljen je je i održivi razvoj u lokalnim zajednicama (LEADER, Lokalni razvoj vođen od zajednice – CLLD), kao i primeri dobre prakse.

LEADER pristup kao instrument ruralnog razvoja na lokalnom nivou

Dana 07.12.2017 godine u Ljigu održana je radionica na temu “LEADER pristup kao instrument ruralnog razvoja na lokalnom nivou”. Na radionici su prisustvovali predstavnici javnog, civilnog i poslovnog sektora. 

Radionica je organizovana u okviru projekta "ALTER - Aktivne lokalne teritorije za ekonomski razvoj ruralnih područja" koji finansira Evropska unija, u okviru aktivnosti “Promocija i podrška implementaciji LEADER pristupa”. Projekat na nacionalnom nivou sprovodi Mreža za ruralni razvoj Srbije.

Užice - Promocija i podrška LEADER pristupa, lokalnog razvoja vođenog od zajednice, održivog ruralnog razvoja i uloge OCD

Dana 01.12.2017 godine u Užicu održana je radionica na temu “Promocija i podrška LEADER pristupa, lokalnog razvoja vođenog od zajednice, održivog ruralnog razvoja i uloge OCD”. Na radionici su prisustvovali predstavnici javnog, civilnog i poslovnog sektora. Radionica je organizovana u okviru projekta "ALTER - Aktivne lokalne teritorije za ekonomski razvoj ruralnih područja" koji finansira Evropska unija, a na nacionalnom nivou sprovodi Mreža za ruralni razvoj Srbije.

Paraćin - Promocija i podrška LEADER pristupa, lokalnog razvoja vođenog od zajednice, održivog ruralnog razvoja i uloge OCD

Dana 29.11.2017 godine u Paraćinu održana je radionica na temu “Promocija i podrška LEADER pristupa, lokalnog razvoja vođenog od zajednice, održivog ruralnog razvoja i uloge OCD”. Na radionici su prisustvovali predstavnici javnog, civilnog i poslovnog sektora. Radionica je organizovana u okviru projekta "ALTER - Aktivne lokalne teritorije za ekonomski razvoj ruralnih područja" koji finansira Evropska unija, a na nacionalnom nivou sprovodi Mreža za ruralni razvoj Srbije.

Vršac - LEADER pristup kao instrument ruralnog razvoja na lokalnom nivou

Dana 28.11.2017 godine u Vršcu održana je radionica na temu “LEADER pristup kao instrument ruralnog razvoja na lokalnom nivou”. Radionica je organizovana u okviru projekta "ALTER - Aktivne lokalne teritorije za ekonomski razvoj ruralnih područja" koji finansira Evropska unija, u okviru aktivnosti “Promocija i podrška implementaciji LEADER pristupa”. Projekat na nacionalnom nivou sprovodi Mreža za ruralni razvoj Srbije.