Satelitski snimci pokazali gde su na Zemlji najveća zagađenja

Pomoću slika dobijenih iz satelita Sentinel 5P, "Descartes Labs" je izradio fascinantni prikaz Zemlje na kojem svetleće tačke na globusu ocrtavaju kartu ljudskog naseljavanja i industrije.

Srebrne mrlje i niti predstavljaju emisiju azot dioksida, gasa proizvedenog sagorevanjem koji doprinosi kiselim kišama i stvaranju izmaglica. Azot dioksid štetan je i za čoveka, jer može izazvati edem pluća, pa čak i smrt gušenjem.

Iako postoje prirodni izvori azot dioksida, najviše ga svojim delovanjem stvaraju ljudi, tvrdi Agencija za zaštitu okoline američke vlade.

Automobili, kamioni, elektrane, fabrike, pa čak i kosilice i građevinska oprema, sve to odašilje azot dioksid u atmosferu. Baš kao i šumski požari i spaljivanje poljoprivrednog tla. Mapa "Descartes Labsa" pokazuje gde gori, doslovno i u prenesenom smislu.

Podaci dolaze iz satelita Sentinel 5P, pokrenutog u oktobru 2017. godine sa zadatkom da prati zbivanja u atmosferi. Video

On je deo "porodice satelita" koje je pokrenula Evropska svemirska agencija, a služe naučnom posmatranju Zemlje.

Drugi sateliti prate šta se događa s vegetacijom, temperaturama i pukotinama u antarktičkom ledu.

Ta karta je jedna verzija serije slika koje je "Descartes Labs" objavio. Kako bi ih napravili, istraživači su stvorili kompozit od pojedinačnih slika koje je satelit Sentinel 5P snimio tokom avgusta i septembra 2018. Foto

Oblačni dani i slike niskog kvaliteta filtrirani su kako bi generisali kartu prosečne količine azot dioksida u najnižem delu Zemljine atmosfere bilo kojeg dana tokom ta dva meseca, piše tportal.

Izvor: National Geographic Srbija

Satelitski snimci pokazali gde su na Zemlji najveća zagađenja