Projekat Akademija “Od polja do stola” za zeleni Zapadni Balkan – Naša zajednička evropska budućnost

Projekat „Akademija “Od polja do stola” za Zeleni Zapadni Balkan – Naša zajednička evropska budućnost“ se realizuje u regionu Zapadnog Balkana i to: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo*,  Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Srbiju i Hrvatsku. Projekat zajednički implementiraju  šest nacionalnih mreža za ruralni razvoj (NRDN) iz Zapadnog Balkana (ZB-6) i Hrvatske.

Mreža za ruralni razvoj Srbije kao članica PREPARE mreže koja učestvuje u evropskom projektu GRANULAR

Tri glavne poteškoće sa kojima se susreću naučnici i kreatori politike da shvate raznolikost situacija su nedostatak konsenzusa u konceptualizaciji i definisanju „ruralnog“, nedostatak relevantnih podataka o odgovarajućoj granulometriji i nedostatak praktičnih alata koji bi pomogli u usklađivanju teritorijalnog dijagnoza sa politikama zasnovanim na lokalu.

Učesnici 5. Evropskog ruralnog parlamenta usvojili su Manifest

Oko 350 partnera Evropskog ruralnog parlamenenta i prijatelja okupilo se u Kielcu (Poljska) 12-15.9.2022 na 5. Evropskom ruralnom parlamentu, kako bi izrazili svoje stavove i glasove o ruralnoj budućnosti. Učesnici su se dobro družili i razgovarali sa ljudima širom Evrope.

Na ERP-u su učestvovala i tri predstavnika Mreže za ruralni razvoj Srbije i imali priliku da podele informacije o Agromix projektu i projektnim aktivnostima.

Akcija pošumljavanja u okviru projekta "Da šuma bude više, da se lakše diše”

„Udruženje "Nimbus” iz Loznice, u saradnji sa Ruralnim centrom „SOVA” iz Sremske  Mitrovice, je učestvovalo u akciji pošumljavanja, u okviru projekta "Da šuma bude više, da se lakše diše”.  

Osnovnoj školi "14. oktobar" u selu Draginac, SBB fondacija je zajedno sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica donirala 500 sadnica.

Nacionalni forum “Mapa puta ka zelenoj ekonomiji na Zapadnom Balkanu”

U ponedeljak 4 oktobra 2021 godine u Kraljevu je održan Nacionalni forum “Mapa puta ka zelenoj ekonomiji na Zapadnom Balkanu”.

Nacionalni forum je organizovan u okviru projekta “Networking and Advocacy for Green Economy’’ (NAGE) koji finansira EU, a u kome je Mreža za ruralni razvoj Srbije jedan od partnera.
Na forumu je prisustvovalo oko 40 učesnika (većina je bila fizički prisutna a određen broj učesnika je prisustvovao preko zoom platforme).